راهنما
این کورس به هفت فصل تقسیم گردیده که هر فصل به جنبه مختلفی از ایمنی مواد غذایی میپردازد. ما عناوین با جزئیات زیادی را فراهم کردهایم که نوع اطلاعات موجود در هر فصل را منعکس میکند. به عنوان مثال، طریقه استفاده درست از سینک ظرف شویی که دارای سه مخزنه میباشد و صفاکاری و بهداشت. به شما یاد خواهیم داد تا بتوانید میکروبها و باکتری ها را شناسایی کرده و کنترول مرگز غذایی خود را به دست گرفته از کنترول میکروبها٬مادر کیکها و موشها خارج نماید. در ختم هر فصل با لیستی از آنجه آموخته اید روبرو میشوید این سوالات به شما کمک میکند تا بتوانید خود را آزمایش کنید و مطمئن شوید که فصل را به درستی آموخته اید.
فصل اول
قوانین بهداشت عمومی افغانستان
در این فصل شما در مورد:
قوانینی که برای همه افرادی که غذا تهیه و فروش میکنند در افغانستان اعمال میشود؛
استانداردهای قانونی مورد نیاز برای اماکن تهیه غذا؛
تفتیش و نقش بازرسان بهداشت عمومی آموزش داده میشود.
قوانین بهداشت عمومی چه چیزی را در مورد ایمنی غذا میگویند؟ قوانین بسیاری اهمیت زیادی به ایمنی غذا میدهند. به عنوان مثال، از تمامی مکانهای تهیه غذا میخواهد که برای جلوگیری، کاهش یا کمینهسازی بیماریهایی که ممکن است توسط غذا ایجاد شوند، بازرسی شوند.
به بازرسان بهداشت عمومی اجازه میدهد تا جریمه اعمال کنند، یک کسب و کار غذایی را مهرلاک کرده و اگر از مقررات قانونی پیروی نکنند، به بازرسان بهداشت عمومی اجازه میدهند که غذاهایی که برای مصرف انسان ایمن نیستند را ضبط، از بین ببرند یا دور بندازند.
پیش مرغوبتهای مکانهای تهیه غذا چیستند؟
مقررات مکانهای تهیه غذا حاوی استانداردهای حداقلی است که باید توسط تمامی مکانهای تهیه غذا در انتاریو رعایت شود. این مقررات جزئیات ساختمان، تجهیزات و روشهای ایمن برخورد با غذا را در هر مکانی که غذا فروخته میشود، مشخص میکند.
نقش بازرس بهداشت عمومی در ایمنی غذایی چیست؟
بازرسان بهداشت عمومی نقش مهمی در ایمنی غذایی دارند. آنها در جلوگیری از بیماریهای منتقله از غذا مهارت دارند و تمامی مکانهای تهیه غذا را بازرسی میکنند تا ایمنی و صحت غذا را اطمینان بخشند.
بازرسان بهداشت عمومی از مقررات مکانهای تهیه غذا برای تعیین اینکه یک مکان تهیه غذا به تمامی الزامات لازم برای اجرای ایمن اقدامات پایبند است، استفاده میکنند.
حین بازرسی مکان تهیه غذا شما، بازرس بهداشت عمومی به موارد زیر نیز توجه میکند: تجهیزات، دمای غذا، بهداشت کارکنان، بهداشت، شستشوی دست، همچنین نشانههای حشرات، فضای مناسب برای ذخیره سازی غذا، روشهای شستشوی ظروف، برخورد با غذا.
گزارش شدهترین نقضها:
عدم تطابق با نیازهای دما برای غذاهای محتملًا خطرناک:
توجه: غذاهای فاسدشدنی به صورت کل یا جزئی شامل تخممرغ، گوشت، شیر، مرغ، ماهی، میگو یا دیگر مواد قابلیت حمایت از رشد سریع باکتری را دارند، اگر در دمای اتاق ذخیره شوند قابلیت رشد سریع باکتری در آن در هر ساعت چندین برابر شده وغیر قابل استفاده میشود.
راه حل: تمام غذاهای محتملًا خطرناک را در دماهای ایمن نگه دارید - غذاهای سرد در 4 درجه سلنتیگرات یا کمتر و غذاهای گرم در 60 درجه سانتیگرات یا بالاتر.
عدم پاکسازی صحیح غذاهای محتملًا خطرناک:
توجه: گوشت، مرغ و ماهی که در دمای اتاق پاکسازی میشوند، عملی بسیار خطرناک است. سطح غذا به سرعت در محدوده خطر (4-60 درجه سانتیگرات) گرم میشود و پس از چند ساعت میتواند میکروبها یا سموم کافی تولید کند که ممکن است بیماری ایجاد کند.
راه حل: غذاها را به صورت ایمن در یخچال یا زیر آب سرد پاکسازی کنید. لطفاً به فصل 4 مراجعه کنید.
عدم فراهمسازی یا عدم یافتن آسان دماسنج در واحدهای سرد نگهداری و گرم دماسنج گرم در مکان گرم:
توجه: یکی از محافظهای اصلی در تحویل ایمن غذا، حفظ دماهای مناسب است.
راه حل: لازم است که تمام واحدهای نگهداری سرد دارای یک دماسنج باشند که کاملا در داخل یخچال باشد و در طول روز نظارت شود. همچنین از دماسنج ساقهای فلزی برای نظارت بر دماهای غذاهای گرم استفاده شود. لطفاً به فصل 4 مراجعه کنید.
حفاظت ناکافی از غذا:
توجه: غذاهایی که در یخچال و اتاقهای سرد نگهداری می شودند اما سر آنها نپوشیده باشد یا بسته نشده باشد. و موارد غذایی که بر روی زمین نگهداری میشوند.
راه حل: تمام غذا و لوازم باید سر آنها پوشیده محافظت شوند و حداقل پانزده سانتی متر از زمین بلندتر نگهداری شوند، تا به راحتی زمین شستشو شده بتواند و از آلوده شدن غذا از طریق لوازم یا وسایل آقوشته به مواد شیمیایی یا آب نا پاک جلوگیری شود.
تمامی سطوحی که با غذا برخورد داشته و یا تجهیزات و وسایل پخت و پز که پاک نیستند:
توجه: زینه ها، قفسهها، داخل یخچال، منقل ها، میزها، هواوش ها تخلیه به درستی نگهداری نمیشوند.
راه حل: یک فهرست پاک کاری ایجاد کنید تا هر فرد در روز معین نوکری خود بر اساس فهرست طبق لیست صفایی را انجام دهد.
طریقه های غلط در شستشوی ظروف:
توجه: شستشوی دستی - دنبالهبندی غلط در سینک ظرف شویی سه گانه، رعایت نکردن مقدار ضدعفونی در سینک ظرف شویی، همچنین عدم استفاده از محلول ضدعفونی، نگهداری نادرست از دستگاههای مکانیکی شستشو.
راه حل: لطفاً به فصل 6 مراجعه کنید.
نگهداری نا مناسب تجهیزات و وسایل تمیز.
توجه: فناوریها و گیلاس ها و پیاله ها بر روی دستمال چیده شدن، دیگها و پتنوس ها نباید قبل از خشک شدن ذخیره شود، دیگها و پتنوس ها پاک نباید بر روی زمین قرار گیرند.
راه حل: گیلاس ها و پیاله ها را بر روی فرش لاستیکی ذخیره کنید تا متداوم هوا به آنها برسد، دیگها و پتنوس ها را بر روی قفسههای ذخیره قرار دهید.
ذخیرهسازی جنگلی داخلی و خارجی که به درستی حفظ نمیشود.
مشکل: وقتی سطلهای زباله پاک نمیشوند یا با سرپوش مناسب مخصوص خود را ندارد، سطل ناپاک هست و سرپوش آنها باز است.
راه حل: سطلهای زباله را پاک و پوشیده نگه دارید هنگامی که به صورت مداوم استفاده نمیشوند، سرپوش سطل زباله را بسته نگه دارید.
زمانی استاندارد ساختاری کف زمین، دیوارها و سقف ها مشخصه های صیحی را برآورده نمیکند.
مشکل: وقتی کاشی کاری ها زمین یا دیوارها شکسته شکاف و یا کفیدگی داشته باشد، دیوارها و سقف چرب و کثیف باشد.
راه حل: کف در مناطق تهیه غذا و ذخیرهسازی را صاف، غیرجذب که به راحتی قابل پاک شدن باشد نگه دارید. دیوارها و سقف ها راپاک و صفا و در وضعیت خوب نگه دارید.
نوردهی و لوازم الکتریکی نادرست است.
مشکل: نوردهی ناکافی در منطقه تهیه غذا، ذخیرهسازی و اتاق ظروف.
راه حل: در اتاق ظروف و مناطق تهیه غذا نوردهی کافی فراهم کنید، از جمله ایستگاههای شستشوی دست. لوازم الکتریکی باید محافظت شده و در برابر شکستن شیشه محافظت شود.
نصب غلط گروپ ها و لوسترها
مشکل: روشنایی ناکافی در قسمت تهیه غذا، انباری ها و ظرفشویی.
راه حل: نصب گروهها و لوسترها را با دقت و توجه به نیازهای روشنایی مناطق مختلف انجام دهید. اطمینان حاصل کنید که نوردهی به میزان کافی در مناطق تهیه غذا، انبارها و اتاق ظروف فراهم شود.
دستمالی که با آن پاککاری می کنید یا دستمالهای ظرفشویی مورد استفاده برای پاک کردن نباید برای هیچ هدف دیگری مورد استفاده قرار گیرد و باید همیشه همراه دیتول یا دیگر شوینده ها ضدعفونی شود
داره مدیریت صحی شاروالی مسئول بررسی شکایات در مورد مواد غذایی که سبب بیماری فرد شده است را دارد.تفتیش بهداشت عمومی همراه شاکیان مصاحبه می کند و سپس غذا را بازرسی می کند مکانهایی را که ممکن است غذای آلوده پخش شده باشند را بررسی مینماید. تفتیش نمونه هایی از غذاهای مشکوک را برای تجزیه و تحلیل برای نتیجه آزمایشگاه می گیرد.
بسیار مهم است تجارت شما در طول بررسی بیماری های ناشی از غذا به طور کامل با تفتیش صحی همکاری کند.
در صورتی که کسی گزارش دهد که از غذای شما بیمار شده است، مهم است که شما برای به دست آوردن اطلاعات دقیق مانند؛نام شخص و شماره تماس آنها، لیستی از آنچه آنها خوردند را تهیه کنید، زمان مصرف غذا ، چه علائمی داشتند، چه زمانی علائم شروع شد.سوابق را نگه دارید در پرونده؛اطلاع رسانی به دفترتان گزارش شدید در صورت امکان نمونه هایی از مواد غذایی ذکر شده را ذخیره کنید و با مسعول دفتر صحت عامه تماس بگیرید. مشتری نیز با بخش بهداشت تماس بگیرد.
متوجه باشید که همیشه آخرین غذای مصرفی نیست که فرد را بیمار مسازد. فرد مسعول صحت عامه از شما سؤالات مشابهی می پرسد، آنها همچنین ممکن است با شما تماس بگیرند یا با شما ملاقات کنند.
بهره برداری از یک محل تولید مواد غذایی مطابق با مقررات محل مواد غذایی وظیفه شماست.
مسئولیت اطمینان از ایمن بودن غذایی و جلوگیری از تبلیغات بد، از دست دادن آن تجارت، جریمه ها و حضور در دادگاه و دعاوی حقوقی احتمالی.
بررسی سوالات
قانون می گوید تمام اماکنی که فروش مواد غذایی میکنند مبایست بازرسی شوند؟
درست یا نادرست
یک تفتیش اداره بهداشت عمومی ممکن است غذا را بیرون بیاندازد اگر خوردن آن بی خطر باشد؟
درست یا نادرست
3. قوانین صحی اماکن مواد غذایی استانداردها را برای دادن مجوز کار تشریح می کند.
مقررات اماکن مواد غذاییکدام یک از دسته بندی های زیر شامل می شود؟
تمام موارد اعمال شده را بررسی و علامت گذاری کنید.
ساخت و ساز
تجهیزات
جابجایی مواد غذایی
ظرفشویی
دستور پخت
فصل دوم
کمرتان را محکم بسته کنید چرا که در این فصل با مطالب زیادی آشنا خواهید شد. ممکن است برایتان کمی گیج کننده باشد ولیکن بعد از اتمام این فصل خواهید فهمید که زحمت شما بی فایده نبوده و ارزش وقت و تمرکز آن را داشته است.
آنچه در این فصل شما یاد خواهید گرفت:
الودگی ها و بیماری های ناشی از غذا (مسمومیت غذایی)
انواع مختلف آلودگی های غذایی و شکل ایجاد انها.
تفاوتها بین مسمومیت غذایی و فاسد شدن مواد غذایی٬
موجودات زنده غیر قابل دید که باعث عفونت و یا مسمومیت می شوند.
مایکرو اورگانیزم به موجودات زنده میکروسکوپی گفته میشود که با چشم قابل دید نیست و باید از طریق ماشین میکروسکوپ دیده شود. در دنیای میکروسکوپی بیشتر از دنیای قابل دید موجدات زنده وجود دارد. برای مثال تنها درون دهان انسان به اندازه نفوس کره زمین مایکرو اورگانیزم موجود هست٬ اما همه موجودات میکروسکپی دشمن ما نیستند. از آنجایی که تمرکز ما بر کنترول میزان این موجودات مایکروسکپی میباشد تا فضای کاری بی خطری را ایجاد کنیم٬ تنها به بخشی از این دنیای کوچک تمرکز میکنیم تا با انها آشنا شده و خطرات آنها را یاد بگیریم
بیماری های ناشی از غذا های حاوی مایکرو اوگانیزمها یک مشکل بسیار بزرگ در جهان است. افغانها ها هر ساله از بیماری های ناشی از غذای مسموم رنج می برند! بیماری های ناشی از غذاهای مسموم منجر به مرگ هزاران نفر می شود. جدا از خسارات مالی که میتواند به مرکز غذایی شما بزند
تب٬ دل بدی٬ گرفتگی معده٬ استفراغ٬ سردرد٬ تنگ شدن نفس٬ اسهال٬ سرگیجه و مرگ میباشد
بیماری های ناشی از غذاهای مسموم به ویژه برای افرادی که دارای سیستم ایمنی ضعیف یا ضعیف هستند، خطرناک است
کپحض : را به یاد داشته باشید این آکرونیم به شما یاد آوری میکند که چه افرادی در جامعه در معرض آسیب بیشتر قرار دارند
ک) مخفف کودکان
پ) مخفف افراد پیر و سالخورده
ح) مخفف بانوان حامله
ض) مخفف افراد با ضعف سیستم دفاعی.
کسانی که مبتلا به سرطان Cancer ٬ اچ آی وی ایدز HIV و کسانی که مبتلا به مرض قند Diabetes میباشد. این دسته از افراد در برابر این مایکرو اورگانیزم ها بی حد ناتوان هستند. برای ما به عنوان افرادی که در صنعت غذایی مشغول به کار هستند فرض میباید تا این نکات را بدانیم و سبب جلوگیری از بروض واقعه های مرگبار شویم
انواع مختلف آلودگی مواد غذایی چیست؟
آلودگی کیمیایی
آلودگی فیزیکی
آلودگی بیولوژیکی
ما در طول این دوره درسی بارها و بارها درباره آلودگی ها و انتقال آلوده گی ها به صحبت خواهیم پرداخت
آلودگی کیمیایی
آلودگی کیمیایی مواد غذایی زمانی اتفاق می افتد که مواد کیمیایی مانند محصولات پاک کننده، آفت کش ها مانند دوای پشه٬ مرگ موش٬ دوای مادر کیکها، یا هر ماده کیمیایی دیگر به طور تصادفی وارد غذای در حال تهیه شوند. استفراغ و سایر علائم معمولا در عرض یک ساعت پس از خوردن غذاهای آلوده به مواد کیمیایی رخ می دهد. آلودگی کیمیایی افراد را به شدت بیمار می کند و می تواند کشنده باشد. برای جلوگیری از آلودگی کیمیایی: تمام مواد شیمیایی را جدا از مواد غذایی نگهداری کنید مواد کیمیایی را در کانتینرها و یا بوتل های غذا نگهداری نکنید. تمام مواد کیمیایی باید به درستی برچسب گذاری شوند. مواد غذایی را در ظروفی که قبلاً برای مواد کیمیایی استفاده شده نگهداری نکنید. فقط از ضدعفونی کننده های ایمن برای مواد غذایی تایید شده روی سطوح تماس با غذا استفاده کنید.